BARIAlink rondt kaap van 1.000 leden

BARIAlink, de online kennisdatabank en participatienetwerk dat bariatrische en metabole chirurgische specialisten van over de hele wereld samenbrengt, blijft groeien. De online community bereikte vandaag de belangrijke mijlpaal van 1.000 leden. “Een blijvende groei in ons kwalitatief en wereldwijd ledenbestand zal ons toelaten om dé gouden standaard te worden op vlak van complexe bariatrische chirurgie”, zegt Belgisch chirurg Dr. Bruno Dillemans, oprichter van BARIAlink en wereldautoriteit in bariatrische chirurgie.

“Het hoofddoel van BARIAlink is om op een professioneel niveau de uitdagingen waarmee chirurgen geconfronteerd worden te delen. Het is een platform waar we innovatieve chirurgische procedures en nieuwe behandelingsmethodes delen en bespreken. Door dat op wereldwijde schaal te doen, kunnen we het niveau van bariatrische chirurgie verhogen”, legt Dr. Dillemans uit. De discussie en de gedeelde kennis zorgen er niet alleen voor dat de chirurgen hun kennis kunnen verruimen, maar resulteert ook in een hogere slaagkans is voor de patiënten. 

Virtual classroom groeide sterk door COVID-19

In het verleden gebeurde dergelijke uitwisseling via fysieke meetings en congressen. Dankzij de technologie en het netwerk van BARIAlink kunnen chirurgen dit nu op een veel efficiëntere manier doen. Ook COVID-19, dat ervoor zorgde dat veel fysieke congressen geannuleerd werden, deed de groei van het platform versnellen. 

De wereldwijd groeiende community van bariatrische chirurgen kan zijn kennis verruimen via de twee pijlers van BARIAlink. Enerzijds is er de maandelijkse BARIAlink Academy, de virtual classrooms waarbij experten in het vak complexe cases op een interactieve manier presenteren en bediscussiëren. Anderzijds is er de uitgebreide BARIAlink Library. Dit is een verzameling van meer dan 300 complexe cases, volledig gedocumenteerd met röntgenfoto’s, video’s, follow-up informatie, enz. die op elk mobiel toestel ter wereld beschikbaar is. 

Gouden standaard op vlak van complexe bariatrische chirurgie

Al van bij het begin vier jaar geleden was het de bedoeling om met BARIAlink de gouden standaard in het vakgebied te worden. “We willen nieuwe afdelingen blijven ontwikkelen overal ter wereld, om nog meer kennisdeling toe te laten en echt in elke uithoek van de wereld het hoogst mogelijke niveau van bariatrische chirurgie te bekomen”, zegt Dr. Bruno Dillemans. Momenteel is BARIAlink de mogelijke opening van een nieuwe afdeling in Australië en Nieuw-Zeeland aan het voorbereiden. Met een eigen Academy zou de huidige uitdaging van conflicterende tijdzones verholpen kunnen worden.

Relevante blogposts