Kuurne en Treepack stellen omvangrijke muurschildering voor voor 15 jaar Kubox

KUURNE – De muurschildering op de anonieme zijgevel van de KUBOX in Kuurne is afgewerkt. De kunstenaars van ‘Treepack’ verfijnden twee weken lang het kunstwerk. Mooi op tijd om op donderdag 5 mei het vijftienjarig bestaan van de evenementenhal te vieren met een optreden van Bart Peeters.

 

Saaie gevel wordt iconische mural

Voor de vijftiende verjaardag van de Kubox deed gemeente Kuurne beroep op de expertise van Treepack om een tijdloze muurschildering te creëren. Het kunstenaarscollectief ontwierp voor de zijgevel van de evenementenhal een monumentaal kunstwerk dat inspeelt op de geschiedenis en activiteiten van deze bijzondere ontmoetingsplek. Na twee weken schilderen is het werk afgerond. Heel wat mensen volgden de groei van het kunstwerk van dichtbij, door een bezoekje te brengen of via de talrijke foto’s die circuleerden op sociale media.

Het kunstwerk getiteld ‘What happens in the box stays in the box’ werd meteen de grootste muurschildering uit de regio. Naast het formaat (280 m²) is ook de uitvoering van het werk noemenswaardig. Door gebruik te maken van een combinatie tussen realisme en figuratieve elementen ontstond er een gebalanceerd resultaat dat de verbeelding van de toeschouwers aanwakkert. Het kunstwerk werd bewust tijdloos en onherkenbaar ingevuld. Het personage is dan ook een symbool voor alle inwoners van Kuurne.

 

Ontwerp muurschildering

Het ontwerp voor het kunstwerk ‘What happens in the box stays in the box’ vindt haar inspiratie enerzijds in de functie die Kubox vervult in de gemeente en anderzijds in het architecturale kenmerk van het gebouw als zijnde ‘a box in a box’.

Kubox is een plaats waar mensen elkaar ontmoeten, elkaar inspireren en waar mensen zich kunnen ontplooien en hun persoonlijkheid op expressieve wijze kunnen uitdrukken. Het kunstwerk staat als het ware metafoor voor deze visie en zal mede dankzij haar monumentaliteit een iconische rol vervullen in de openbare ruimte.

Een anoniem, tijdloos en expressief personage voert een soort poppentheater op in een box. De ezelpoppen die de opvoering verzorgen dienen de toeschouwer te inspireren en daarenboven in al hun subtiliteit te verwijzen naar de activiteiten die plaatsvinden in Kubox. De ezels verwijzen op hun beurt dan weer naar de Kuurnse folklore die alom bekend is binnen de gemeente.

In het kunstwerk zitten bovendien enkele leuke knipogen die de toeschouwer kan ontdekken. Zo refereren de smileys op de schoenen van het personage naar het feit dat elke mens hier een glimlach cadeau krijgt. Daarnaast verwijst de kleding van het personage naar diversiteit binnen de gemeenschap.

De stempel op de hand van het personage brengt de identiteit van het gebouw letterlijk naar de voorgrond. Tot slot maken de ‘geknutselde’ wolken een overgang naar de werkelijke lucht en brengen het personage met zijn hoofd in de wolken. De architectuur van het gebouw wordt in het kunstwerk betrokken door het juiste perspectief en een uitgewerkt schaduwspel waardoor muurschildering een optische vervorming krijgt.

 

Positieve reacties


De burgemeester is alvast erg enthousiast over dit monumentale kunstwerk in zijn gemeente. “Kuurne wil deze legislatuur meer kunst in de publieke ruimte brengen. Vorig jaar voorzag Kuurns kunstenaar David Duits een graffitikunstwerk op de zwembadgevel. In december lanceerden we samen met Treepack ‘Tour Suprise’, een tiental creatieve ingrepen langs de zwarte Ezelgemwandelroute.”

“Alle ezelgemwandelroutes krijgen nu ook een artistieke start met een streetartkunstwerk op de zijgevel van de Kubox. Het gebouw zag er aan de buitenkant wel heel grijs en anoniem uit. Een ideale locatie om de vele wandelaars en cultuurbezoekers van in en ver buiten Kuurne te verwelkomen. We zetten het vijftienjarig bestaan van de Kubox letterlijk en figuurlijk in de verf.”

“We speelden al een tijd met de idee om enkele locaties een nieuw leven te geven. De zwembadgevel en tour surprise toonden aan dat creatieve ingrepen in de publieke ruimte gesmaakt werden. Het artistiek werk blaast de grijze Kubox nieuw en verrassend leven in. Voor de Kubox is na de inrichting binnen , nu ook de buitenkant cultureel af. Een mooie knipoog met de ezeltjes naar onze gemeente toe.”

Ook het kunstenaarscollectief is apentrots op hun nieuwste project. “De muurschildering op de Kubox is er eentje die ons erg nauw aan het hart ligt” vertelt Wouter van Treepack. “Het werd een prachtig kunstwerk waar we met het volledige team aan hebben gewerkt. Zo verzorgde onze art director Sam Billen de ontwerpfase in samenspraak met de gemeente Kuurne waarna de uitvoerende artiesten het ontwerp tot leven brachten. Dit is zonder twijfel één van onze krachtigste werken uit het afgelopen jaar.”

Treepack

Treepack is gespecialiseerd in het verfraaien van publieke ruimtes. In de afgelopen jaren transformeerden ze talrijke gebouwen en openbare plaatsen met muurschilderingen en streetart, tot prachtige kunstwerken. Meer en meer gebruiken ze de kracht van actuele thema’s en participatie om toegankelijke kunst te creëren voor een breed publiek. 

Wondernemer |

Locatie : Kattestraat 188, 8520 Kuurne

Projectnaam: What happens in the box, stays in the box.

Contact:
Direct URL  | https://www.treepack.net/projects (direct updates)

Instagram    | https://www.instagram.com/treepack (follow our stories)


Facebook     | https://www.facebook.com/treedotpack

Website        | https://www.treepack.net

 

tag & socials:

#treepack

@treepack

@gemeente_kuurne

 

E-mail | junes@treepack.net
Phone | +32 476 73 23 70 (Junes Bazouz)

Relevante blogposts