Street art maakt bewoners gelukkiger in Pleinstraat Heverlee

Een luiaard en zijn vriend de neushoornvogel maken nu deel uit van de bewoners van de Pleinstraat in Heverlee. Met de ondersteuning van stadsproject Kom op voor je wijk en in samenwerking met street art organisatie Treepack fleurden buurtbewoners de straat op met een formidabele muurschildering. Het resultaat is een gezamenlijk semi-realistisch kunstwerk dat bezoekers die door de straat passeren laat genieten van exotische planten, natuurlijke kleuren en diversiteit.

Sam Peetermans en Eline Develtere, bewoners van de Pleinstraat, zagen in hun zijgevel het ideale canvas voor een opmerkelijke muurschildering. Ze staken de koppen samen met toejuichende buurtbewoners, die mee hun creativiteit de vrije loop lieten gaan, en dienden een projectaanvraag in bij Kom op voor je wijk. “Met Kom op voor je wijk ondersteunt Stad Leuven buurtbewoners om hun buurt te verfraaien”, legt schepen van wijkwerking Bieke Verlinden uit. “Met de financiële en logistieke steun die buren krijgen via Kom op voor je wijk konden de buren van de Pleinstraat helemaal van start gaan met hun idee”. Creatieve hulp werd gevonden bij Treepack. Treepack is gespecialiseerd in het verfraaien van publieke ruimtes en gebruikt daarbij de kracht van participatie om toegankelijke kunst te creëren voor een breed publiek. De organisatie werkte na een brainstormsessie met de buren twee mogelijke ontwerpen uit. Een gezellige luiaard of een zebra? Meer dan 100 buren brachten hun stem uit, met het uiteindelijke resultaat: The act of slowness.

The act of slowness

De jungle neemt nu een stukje van de Pleinstraat over. Omgeven door levendige paarse bloemen heeft de luiaard zich op een tak genesteld. Opkijkend van zijn boek ‘The act of slowness’, met de slak erop, maakt hij oogcontact met de voorbijgangers. De luiaard geniet van het langzame leven en de rust. De buren hopen dat het verkeer deze houding overneemt om de omgeving nog aangenamer en veiliger te maken voor jong en oud in de straat. Met deze aantrekkelijke muurschildering is er nu een visueel breekpunt dat het verkeer stimuleert trager en rustiger te rijden.

De luiaard komt regelrecht uit de avontuurlijke reis van buurtbewoners Sam en Eline naar Panama. Ooit spotten ze ook een neushoornvogel in Indonesië. Deze twee dieren maakten veel indruk op het avontuurlijke stel. “Nu worden ze ook in Heverlee opgemerkt door passanten en buurtbewoners. Jong en oud blijft er even hangen en raakt met elkaar aan de praat. Het is een aangename ontmoetingsplek geworden die iedereen kleurrijk en vrolijk verwelkomt”, zegt schepen Bieke Verlinden.

Het kunstwerk op de Pleinstraat 6 in Heverlee wordt na de zomer feestelijk ingehuldigd. Daarbij zullen de buurtbewoners ook een krijtgraffiti-workshop kunnen volgen. Kinderen kunnen met de kunstenaar aan de slag om de stoep met krijt in te kleuren.

Street art in Heverlee

Benieuwd naar andere werken van Treepack? Neem een kijkje op hun website!

Deze mural in het echt spotten? Dat kan hier:

Relevante blogposts