The next big thing in de zonne-energie industrie: IBC-zonneceltechnologie

GENK – Nu dat LG Electronics de productie van hun zonnepanelen staakt, opent dit deuren voor nieuwere zonne-energiebedrijven. Belinus heeft dit ook begrepen. Het Belgische bedrijf is sinds 2015 actief in de zonne-energie, maar dit jaar lanceerden ze hun IBC-modules. Een innovatief paneel met de allernieuwste en veelbelovende technologie.

Panelen voor de Westerse markt aan de andere kant van de wereld produceren, vinden ze bij Belinus maar vreemd. Daarom ontwerpt en produceert het bedrijf eigen batterijen en zonnepanelen binnen Europa. De grondstoffen die hiervoor nodig zijn, hebben ook geen verre reis moeten maken. Ze komen onder meer uit Turkije, Duitsland en Oostenrijk.

“Omdat we ons dichter bij de eindklant bevinden, moeten onze producten geen lange afstanden afleggen,” aldus Francis Rome, voorzitter van de raad van bestuur, “hierdoor hebben onze processen minder impact op het milieu en kunnen we de arbeidsomstandigheden nauwlettend in de gaten houden.”

Nieuwe technologie, hoger rendement

De IBC-zonneceltechnologie, ofwel Interdigitated Back Contact, is een technologie die gebruikt wordt bij het maken van Rear Contact – ofwel achtercontact – zonnecellen. “Met deze technologie kunnen de zonnecellen in de panelen een hoger rendement bereiken, doordat alle voorcontactroosters naar de achterkant van het paneel worden verplaatst. Op die manier verminder je de beschaduwing aan de voorkant van de cel, wat dus het rendement verhoogt.” vertelt Francis Rome.

Doordat de dunne zonnecel aan de voorkant gemaakt is van hoogwaardig materiaal, is het nog steeds mogelijk om het licht, dat aan de voorkant van de cel geabsorbeerd wordt, aan de achterkant van de cel op te vangen. “Dit maakt de techniek zo uniek.” Naast de IBC-technologie is het paneel ook uitgerust met glas-glas technologie, wat de levensduur en de kwaliteit van de panelen aanzienlijk doet stijgen.

35 jaar all-in-one garantie

Het bedrijf kan niet vergeleken worden met Chinese fabrikanten. “We zitten kwalitatief in een heel ander segment. Maar daardoor durven we ook dertig jaar garantie aan te bieden”, stelt Rome. Belinus biedt 35 jaar garantie op glas-glas modules en daarnaast ook nog 30 jaar op de service. Dit is ongezien in de zonne-energie industrie waar 25 jaar vaak de standaard is.

Bovendien is Belinus verzekerd bij Lloyd’s. Dit is niet zomaar een verzekeraar, maar een verzekeringsmarkt – zelfs de belangrijkste ter wereld – waar verzekeringsmaatschappijen werken om contracten te sluiten met cliënten die een verzekeraar zoeken. Ze staan bekend om polissen ter dekking van ongewone en bizarre gebeurtenissen uit te schrijven. Hierdoor kunnen de klanten van Belinus rekenen op een goed verzekerde aankoop bij bijvoorbeeld stormschade.

Nu al uitverkocht

Wie de IBC-zonnepanelen op zijn dak wilt leggen, zal nog even geduld moeten hebben. Er is nu al een wachtlijst van enkele maanden. Goede vooruitzichten dus voor deze innovatieve speler in de zonne-energie. 

Belinus hoofdkantoor

Wens je meer informatie over Belinus? Op de website vind je een hoop informatie over het bedrijf, de producten en de geautoriseerde partners.

Relevante blogposts