Handmade in Belgium: Antwerpse Craftails bekroond met authenticiteitslabel

Op en top Belgische kwaliteit. Dat is wat de ondernemers achter Craftails, Naushad Rahamat, Yanncik Draeyers, Sofian Vlaeminck en Carl Van Droogenbroeck beloven. Daarom kregen ze van UNIZO het authenticiteitslabel ‘Handmade in Belgium’, een mooie beloning en tevens ook het officieel bewijs van hun inspanningen.

#HandmadeinBelgium

Het authenticiteitslabel ‘Handmade in Belgium’, of kortweg ook wel HIB-label genoemd, werd door UNIZO ontwikkeld. Het is een jaarlijks vernieuwbaar ambassadeurslabel waarmee ze de Belgische ondernemers en hun authentieke, ambachtsproducten in de kijker willen zetten. Met het uitreiken van een HIB-label beloont UNIZO de inspanningen en het vakmanschap van Belgische ondernemers. Daarnaast bezorgen ze hen zo ook een sterker imago. Want met het label wordt ook de eindconsument meer bewust gemaakt van de vele ambachtelijke ondernemers die in België actief zijn. Op die manier worden hun inspanningen onderscheiden van industriële massaproductie.

Het ’Handmade in Belgium’-label staat voor:

  • Ambacht.
  • Authenticiteit.
  • Kwaliteit.


En dat is precies waar heel wat consumenten vandaag de dag naar op zoek gaan. Ze hechten steeds meer belang aan het productieproces achter de goederen die ze kopen en kiezen daarom voor duurzame en lokaal gemaakte producten. Dat geldt zowel voor de eindconsumenten op de B2C markt, als voor de ondernemers op de B2B markt. Het is vooral op die laatste markt dat Craftails zich toespitst. Het aanreiken van kwalitatieve, Belgisch gemaakt, ready-to-serve cocktails en mocktails die tevens ook het tijdstekort in de horeca aanpakken.

Strenge criteria

De inspanningen van de Antwerpenaars worden nu beloond met een mooi label dat niet zo makkelijk te verkrijgen is. Je moet namelijk voldoen aan enkele strikte criteria:

  • Het beroep moet in hoofdberoep uitgevoerd worden.
  • De ondernemer mag maar een maximum van 20 werknemers in dienst hebben.
  • Het product moet voor minstens 50 % handgemaakt zijn.
  • Daarnaast moet het product ook een zekere nutsfunctie hebben.
  • Én het moet de handtekening van de maker dragen.


Een HIB-medewerker bezoekt de ondernemers om te bepalen of ze in aanmerking komen voor het label. Bij de beoordeling houden ze ook rekening met het verhaal achter de producten en ondernemer zelf.

Met het nieuw ontvangen ‘Handmade in Belgium’-label mag Craftails zich nu aansluiten bij de exclusieve groep van Belgische ondernemers die het HIB-label dragen.

Benieuwd hoe je de ready-to-serve cocktails maakt?

Wil je graag meer weten over de straffe (w)ondermers achter Craftails? Dat lees je in ‘ Antwerpse succesformule in ready-to-serve cocktails verovert nu ook Verenigd Koninkrijk en Nederland’. 

Of ben je zelf een straffe (w)ondernemer en verdient jouw verhaal een plek tussen onze artikels? Laat het ons weten.

Relevante blogposts