Treepack lanceert boek ‘Street Art. Verbindende projecten voor de publieke sector.’

Street art is van alle tijden. Je ziet het in de straten van het antieke Pompeï, op de pleinen van het middeleeuwse Londen en op de muren van het hedendaagse Aarschot. Burgers en kunstenaars claimen de publieke ruimte voor kunst en expressie en zorgen zo voor debat en reflectie. Hoewel vrije initiatieven essentieel zijn voor een gezonde streetartbeleving, kunnen ook lokale besturen een rol spelen. Dat coördineren en faciliteren tot het takenpakket van een lokaal bestuur hoort, is ondertussen algemeen bekend. Maar street art is ook een manier om als lokaal bestuur een verhaal te vertellen. Om te bouwen aan de lokale gemeenschap.

In Aarschot vragen we streetartkunstenaars om de legende over het ontstaan van onze stad mee vorm te geven. De arend van het “arend-schot” duikt expliciet en impliciet op in het straatbeeld en wordt daardoor een soort mascotte. Het is een beginpunt voor verhalen over onze geschiedenis, de eigenheid van de stad en de evolutie die we als gemeenschap hebben doorgemaakt. Dat hoeft niet altijd zo te blijven. Street art is evolutief, het is niet (noodzakelijk) gemaakt voor de eeuwigheid. Ook in Aarschot zullen de verhalen en de vormtaal blijven evolueren. De meningen zijn natuurlijk verdeeld. Wat sommigen heel mooi vinden, is voor anderen een doorn in het oog. Gelukkig hoort een debat over schoonheid bij ons mens-zijn. Wij moedigen dat debat aan. Door burgers een stem te geven in de keuze van streetartontwerpen, betrekken we hen bij de verhalen die we samen willen schrijven.

Street art project voor het stadhuis van aarschot

Er bestaat geen handboek dat uitlegt wat je precies moet doen als het over street art gaat. Er is geen juist of fout. Er is wel veel inspiratie en een fijne vibe die je terugvindt in dit boek. Durf erin meegaan. Wees creatief. Het is van alle tijden.

Gwendolyn Rutten
Burgemeester Stad Aarschot

Over de auteurs

Junes Bazouz en Maarten Hofmans richtten in 2016 Treepack op. Samen staan ze in voor het opzetten en coördineren van streetartprojecten met de focus op stadsvernieuwing en participatie.

Doorheen de jaren bouwden ze een sterk netwerk uit van interne en externe artiesten, zowel nationaal als internationaal. Met hun team van acht getalenteerde mural-experten ontwikkelen ze concepten à la carte, staan ze in voor de productie van zowel grootschalige als kleinere projecten en bouwen ze mee aan de stad van de toekomst.

Samen gaan ze actief op zoek naar projecten en creëren ze op die manier opportuniteiten voor artiesten. Zo hebben ze met hun concept Tour Elentrik al meer dan duizend nutsvoorzieningskasten opgewaardeerd met maar liefst meer dan 300 verschillende artiesten.

Founders 768x1024 1

'The world is our canvas.'

Met die insteek zijn we onze queeste om publieke ruimte op te fleuren begonnen. We trekken kunst weg uit gesloten ruimtes zoals musea en privécollecties en transformeren de wereld tot een openluchtkunstgalerij. De afgelopen jaren transformeerden we talrijke gebouwen en openbare plaatsen met muurschilderingen en street art tot prachtige kunstwerken. Meer en meer gebruiken we de kracht van participatie om toegankelijke kunst te creëren voor een breed publiek. We merken dat we met onze projecten een grote impact hebben op de samenleving: street art verbindt mensen en opent dialogen. Door het straatbeeld op te fleuren met onze interventies bieden we een meerwaarde voor heel veel mensen, jong en oud, ongeacht hun achtergrond, maatschappelijke positie of religie. We maken kunst toegankelijk voor iedereen.

Projecten

Street Art als landmarks

We leven in Vlaanderen in een sterk verstedelijkte omgeving. Gebouwen en beton creëren een
‘grauwe’ of ‘saaie’ sfeer. Door kleurrijke concepten aan te brengen, kun je dat proces omkeren. Bovendien vermijd je zo illegale graffiti en vandalisme. De muurschilderingen die we outdoor aanbrengen krijgen optioneel een beschermende coating, zodat het verwijderen van illegale graffiti eenvoudig wordt. Die afstotende laag beschermt ook tegen vocht, mosgroei en andere soorten vervuiling.

Door een mural aan te brengen, maak je op een heel eenvoudige manier van een gebouw een landmark. Een landmark? Klopt! Een mural zorgt ervoor dat de nieuwe en herkenbare gevel gebruikt wordt als navigatiemiddel. Het onderscheidt zich van de nabije omgeving en is vaak zelfs zichtbaar vanop grote afstand.

Tunnels, skateparken, basketbalpleinen, ...

Tunnels ervaar je vaak als donker en onveilig. Anders dan een grauwe muur creëert een kunstwerk een veilige omgeving voor jong en oud. Vandalen komen niet meer illegaal sprayen en alles oogt een stuk vrolijker.
’s Avonds door een enge donkere tunnel wandelen behoort nu tot het verleden! Een goedgekozen ontwerp zorgt voor een verbeterde lichtopbrengst. Zachte en lichte kleuren zorgen voor een oase van rust en brengen in tegenstelling tot grauwe muren extra licht naar binnen.

Skateparken en basketbalpleinen hebben vaak last van graffitivandalisme en trekken hangjongeren aan. Door die locaties op te fleuren met street art krijgen jongeren opnieuw respect voor hun skatepark. Bovendien stimuleren die creatieve interventies lokale jongeren om een urban sport te beoefenen.

Het is belangrijk om die streetartprojecten te laten voorafgaan door een participatief voortraject, zodat de skaters en basketbalspelers zich betrokken voelen bij de toekomstige kunstwerken.

Street art inde fietserstunnel te kalmthout

Tour Elentrik

Tour Elentrik is een project voor steden en gemeenten waarbij oude en vuile nutsvoorzieningskasten worden getransformeerd tot kunstwerken. Een unieke manier om het straatbeeld op te fleuren. Vaak komen ook de sociale media onder hoogspanning te staan als de Tour afgerond wordt.

De interventies komen tot stand in samenwerking met lokale jeugd, kunstenaars en organisaties. Elke stad of gemeente kiest zelf het thema, dat vervolgens geïnterpreteerd en uitgewerkt wordt door lokale en professionele artiesten tijdens een workshop. De kunstwerken worden onder begeleiding van Treepack op de kastjes gezet.

Project van tour elentrik

Street Heart

Met een perscampagne en een open oproep op sociale media wordt er aan inwoners gevraagd om positieve boodschappen door te sturen. Lokale kunstenaars verbeelden die boodschappen in de vorm van een mooie en artistieke raamtekening. Zo worden lokale winkelstraten omgevormd tot een openluchtgalerij.

Wie nieuwsgierig is naar zijn of haar verstuurde boodschap kan zelf een kijkje gaan nemen in de winkelstraten, of het online opzoeken via de gratis Street Art Cities-app met interactieve wandelroute(s).

Meerwaarde?

• Opfleuren van de winkelstraten
• Mensen stimuleren om (veilig) te gaan shoppen
• Shoppers een aangename beleving en goed gevoel geven
• Publiciteitsstunt
• Meer bereik voor de winkelier
• Interactie en participatie met inwoners van je gemeente of stad
• Steunen van lokale retail
• Een platform voor lokale artiesten

Tour Surprise

We creëren een openluchtmuseum met kleine artistieke ingrepen op de verrassendste plaatsen. Door raadsels op te lossen kunnen inwoners en toeristen op schattenjacht naar kunstwerken. Steden en gemeenten doen beroep op Tour Surprise om:
• bestaande wandel- en fietsroutes te promoten met street art.
• toeristen en inwoners te activeren om de omgeving te verkennen.
• saaie en verloederde plaatsen op te fleuren met kunst.

Wanneer een lokaal bestuur ons inschakelt, denken we eerst na over de route. Willen we bestaande fiets- en wandelroutes promoten, of maken we zelf een route langs drukkere locaties, of juist locaties die wat opfleuring kunnen gebruiken?

Op basis van de route gaan we samen met de stad of gemeente op plaatsbezoek. Zo kunnen we de locaties kiezen en creatieve plekjes zoeken voor onze interventies. Hoe gekker, hoe beter!

Vervolgens maken we ontwerpen op maat. Dat baseren we op de architectuur en de vorm van de gekozen plek, maar ook het lokaal bestuur kan ideeën of thema’s aanbrengen. Ons doel is steeds om een glimlach tevoorschijn te toveren.

Wanneer de kunstwerken klaar zijn, maakt Treepack een schattenkaart. Het lokaal bestuur kan de schattenkaart digitaal aanbieden via hun website, en gedrukte exemplaren klaarleggen bij hun diensten. Mensen kunnen de kunstwerken dan aan de hand van de schatkaart ontdekken. Op een kaart kan je echter moeilijk aanduiden waar het kunstwerk zich juist bevindt – op een rioolrooster, een glasbol, een stoepsteen? – en daarom hoort er bij elk werk ook een raadsel. Los het raadsel op, en je weet waar je moet zoeken!

Bestelinfo

Het boek is vanaf nu verkrijgbaar op de website van Politeia.

Cover street art

Relevante blogposts