Openluchtkunst stroomt als water door Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT – In het jaar 2020 – 2021 werd de kunstenweek van Zwijndrecht in een nieuw kleedje gestoken. De gemeente beperkt zich niet langer tot een week maar breidt uit naar een volledig kunstenjaar. Na twee zomers van beperkingen en verminderd sociaal contact kwam al snel het idee om kunst openbaar en laagdrempelig te maken voor alle inwoners. En zo zet Zwijndrecht zich op de kaart als echte streetart-gemeente!

 

 

Zwijndrecht en streetart-collectief Treepack gingen samen in zee om meer kleur en kunst op straat te brengen. De eerste stap in dit creatieve project werd het organiseren van Tour Elentrik®. Met Tour Elentrik® komt de gemeente letterlijk onder hoogspanning te staan. Samen met lokale creatievelingen en professionele kunstenaars kregen een tiental elektriciteitskasten een make-over. De saaie, grijze kasten die vaak een doorn in het oog zijn,
werden zo getransformeerd tot echte kunstwerken. Ontdek al het moois voor jong en oud aan de hand van een actieve wandelroute. De wandeling kan je raadplegen op het platform Street Art Cities via de link: https://streetartcities.com/cities/zwijndrecht-be/routes


Als kers op de taart werd ook de kaaimuur in Burcht onder handen genomen. Deze grauwe muur van wel 130 meter lang is de directe scheiding tussen het water van de Schelde en het Kaaiplein. Een plek die in de toekomst ook een onthaal -en ontmoetingsfunctie zal krijgen wanneer de waterbus er een halte krijgt. De artiesten van Treepack gingen aan de slag met deze bijzondere locatie en brachten er een kunstwerk dat inspeelt op de omgeving rond het water.

 

“De Schelde staat ten dienste van het transport van diverse internationale schepen. Goederen en personen zijn zo continu in beweging op het water. Waar we echter nauwelijks bij stilstaan, is de toestroom van al dat het water. Vandaag zien we het door de Schelde stromen te Zwijndrecht, maar morgen zal het zich misschien boven de Atlantische oceaan bevinden of kan het zich als regenbui uitstorten over de Vlaamse velden. Net zoals bij dieren en mensen blijft het water in een constante cyclus. Dit ontwerp vertelt het onzichtbare verhaal over hoe water zich verplaatst en een plek vindt in onze dagelijkse omgeving. Het ontwerp staat in directe dialoog met de Schelde achter de kaaimuur.” Zo vertelt Treepack.

 

Treepack is gespecialiseerd in het verfraaien van publieke en commerciële ruimtes. In de afgelopen jaren transformeerden ze talrijke gebouwen en openbare plaatsen met muurschilderingen en streetart waaronder verschillende locaties rondom het Antwerpse water. Zo wilt Treepack meer en meer inzetten op een aangename beleving aan de hand van openbare kunst in én rondom het havengebied.

 

Voor de jongsten onder ons, werden er verschillende speelse figuren verwerkt in de muurschildering. Denk jij dat je ze allemaal kan vinden? Ga dan snel op zoektocht aan het Kaaiplein.

Wondernemer |
Wondernemer |
Wondernemer |

Locatie : Parking Kaai, 2070 Zwijndrecht

Projectnaam: De Waterweg

Contact:
Direct URL  | https://www.treepack.net/projects.html  

Instagram    | https://www.instagram.com/treepack

Facebook     | https://www.facebook.com/treedotpack

Website        | https://www.treepack.net

 

tag & socials:

#treepack

@treepack

 

E-mail | junes@treepack.net
Phone | +32 476 73 23 70 (Junes Bazouz)

Relevante blogposts