Limburgse ondernemers bannen hongersnood uit Genk met een hartelijke app

Mei 2023, Genk – Klein hongertje? Dan bestel je toch gewoon iets lekkers? Jammer genoeg is dat scenario in de realiteit niet voor iedereen een optie. Ook in Genk zijn er iedere dag mensen die met honger moeten gaan slapen. De app HMMM kan hulp bieden. Met de app kun je checken bij welke horecazaken of handelaars je gratis eten kan afhalen. Dat gaat voedselverspilling tegen én helpt mensen in nood. Vincenzo Bongiorno en Indira Vandormael, twee Limburgse ondernemers, willen de app ontwikkelen met het Genkse ‘Burgerbudget’. Ze vragen steun door je stem uit te brengen op hun idee, zodat ze aan de slag kunnen met het concept.

De paradox van voedselverspilling en hongersnood

Volgens de meest actuele cijfers gaat in Vlaanderen jaarlijks gemiddeld 3.485.000 ton voedsel verloren, zo blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties dat vorig jaar verscheen. Een cijfer dat vooral je ogen opent als je weet dat er nog steeds mensen met honger moeten gaan slapen. 204.000 mensen klopten in de eerste jaarhelft van 2022 aan bij de voedselbank voor hun boodschappen. Toen al 15% meer dan in heel 2021. Dit blijkt uit cijfers van de voedselbanken. Bovendien zien die schenkingen van voeding dalen sinds 2021. Een groot probleem, dat alleen maar ernstiger dreigt te worden.

Een hartelijke app om honger tegen te gaan

Ook in Genk wonen te veel mensen met te weinig middelen om zelf een warme maaltijd op tafel te toveren voor zichzelf en/of hun gezin. Iets waar Insieme2.0, een initiatief van twee Limburgse ondernemers, Vincenzo Bongiorno en Indira Vandormael, iets aan willen doen. “Met onze app HMMM kun je inloggen om te checken welke horecazaken en handelaars gratis ingrediënten en volledige maaltijden aanbieden. Levensmiddelen die anders weggegooid moeten worden en zo niet alleen jammerlijk verloren gaan, maar de afvalberg ook vergroten”, aldus Indira.

“HMMM staat voor Hartelijk, Maal, Mens en Medeleven”, zegt Vincenzo. “Met deze app steken we thuislozen en mensen met honger een hart onder de riem. Met een simpele logincode kunnen zij de deuren openen naar een scala aan heerlijke gerechten en ingrediënten bij lokale handelaars en horecazaken. Zo kan iedereen genieten van een smakelijke maaltijd, met een glimlach en in alle anonimiteit.”

Het ‘Burgerbudget’ van Genk

De app bestaat nog niet. Het is een idee dat gerealiseerd zou kunnen worden door het Burgerbudget: een concept waarbij burgers voorstellen kunnen indienen voor hun buurt, wijk of stad en financiering kunnen vragen om het voorstel uit te werken. Vincenzo en Indira vragen financiële steun van in totaal € 55.000 om hun project te realiseren zodra ze geselecteerd worden. Voor die selectie hebben ze de stem van elke Genkenaar nodig. Stemmen kan via www.burgerbudgetgenk.be

  • Vul jouw ID-nummer in
  • Bij de eerste categorie kies je: Waardig begraven
  • Bij de tweede categorie kies je: SAPORE AMORE
  • En bij de derde categorie kies je het project: INSIEME2.0
  • Daarna klik je op bevestig en jouw stemming is klaar!

     

Alle Genkse burgers kunnen stemmen van 15 mei tot 31 mei 2023. Iedere Genkenaar kan één keer deelnemen aan de stemming.

logo burgerbudget

Relevante blogposts