Treepack werkt samen met Leuvense buurtbewoners

Abdij van Park I Een vos waagt zich met zijn nieuwsgierige snuit in het ondiepe water terwijl koning kikker over de vijver vaart richting de abdij, een haas vliegt mee op de hals van de zwarte zwaan, egels trekken eropuit om te gaan picknicken…  Dit zijn beelden die je kan bewonderen bij de toeganspoort van de Spaanse kroon naar de Abdij van Park. De fietstunnel tussen de Hoegaardestraat en de Norbertijnenweg toont de meest fantasierijke taferelen waar meer dan 100 buurtbewoners samen met het kunstenaarscollectief Treepack voor hebben gezorgd. Initiatief ‘Kom op voor je wijk’ maakte deze opfleuring van de buurt mogelijk.

Treepack's nieuwste kunstwerk genaamd 'Koninkrijk'

Een wereld waarin dieren een zorgeloos leven kunnen leiden. Dat is waar de muurschildering ‘Koninkrijk’ over vertelt. Het kunstwerk toont een doordeweekse dag uit het fantasierijke leven van de fauna en flora uit de abdij.  

Enkele creatieve brainstormsessies met maar liefst 60 geëngageerde buurtbewoners brachten dit idee tot stand. Zij brachten het concept naar voor en bezorgde Treepack tekeningen die de aanzet gaven voor het uiteindelijke resultaat. Vervolgens was het de beurt aan Treepack. Hun artiesten maakten twee ontwerpen die voorkwamen uit het concept van de bewoners. De buren mochten stemmen welk van deze twee creaties op hun Abdij zouden komen. Maar liefst 225 buurtbewoners brachten hun stem uit en zo werd ‘Koninkrijk’ verkozen tot winnaar.

Het plaatsen van deze muurschildering deed Treepack niet alleen. Een groep van 45 bewoners werd actief betrokken bij het plaatsen van de kunstwerken. Ze kregen een workshop graffiti en mochten vervolgens zelf aan de slag binnen de tunnels van de Abdij. 

Het project genaamd “Kom op voor je buurt” moedigt de inwoners van Leuven aan om de straat of buurt op te fleuren en hun dromen ervoor waar te maken. Het versterkt de band en zorgt voor een aangename samenleven in de stad. Het is een prachtig initiatief waarbij er tal van nieuwe ontmoetingen plaatsvinden. Bovendien is het resultaat van de muurschildering een fantastische eye-catcher waar je naar kan blijven kijken. Het toont maar weer eens hoe veelzijdig en creatief onze buurt is.

Treepack streetart Abdij van PArk

Buurtbewoners werken samen met Treepack voor een kleurrijke wijk

Het project startte als idee van één buurtbewoner, maar groeide al snel uit tot een groter geheel met behulp van het wijkcomité. De buurtbewoners gaven al snel hun input en toonde een hoge dosis participatie. Een jaar lang zorgde het project voor een mooie samenwerking van de buurt. Nooit eerder voelde de buurt zich zo verbonden met elkaar. Het resultaat is er een waar iedereen trots op mag zijn. Treepack’s muurschildering bracht op een kleurrijke manier verbinding binnen de wijk en dat aan de hand van streetart in de mooie Abdij van Park.

Treepack streetart Abdij van PArk

Treepack heeft streetart als expertise met de wereld als canvas

Treepack is gespecialiseerd in het verfraaien van publieke ruimtes. In de afgelopen jaren transformeerden ze talrijke gebouwen en openbare plaatsen met muurschilderingen en street art, tot prachtige kunstwerken. Meer en meer gebruiken ze de kracht van participatie om toegankelijke kunst te creëren voor een breed publiek.

“De bewoners van Leuvense wijken worden steeds meer actief betrokken bij zaken die zich afspelen in hun buurt. We merken dat mensen zich willen engageren om van hun regio een fijne plek te maken. Uiteindelijk zijn zij de toeschouwers van de kunstwerken die wij creëren. Het is dan ook erg logisch dat zij mee nadenken over ontwikkelingen in de wijk. De wereld is dan ons canvas. Een canvas voor iedereen die de openbare ruimte wilt opwaarderen voor een ander.” Aldus Treepack.

Kan je niet wachten om meer streetart van Treepack te ontdekken? Lees dan zeker ook dit artikel over de grootste muurschildering van Europa.

Relevante blogposts